生态环境政策研究
当前位置: 首页 >> 研究成果 >> 生态环境政策研究 >> 正文
自由职业的规制与竞争政策:欧盟和中国的发展
发布时间:2011年05月26日 20:42    作者:CPEPR    点击:[]

【英文篇名】

Regulation of Liberal Professions and Competition Policy:Developments in the EU and China

【作者中文名】

尼尔斯·J·菲利普森;丁言强;

【作者英文名】

Niels J.Philipsen Ding Yanqiang;

【作者单位】

荷兰马斯特里赫特大学跨国法律研究所;山东大学经济学院;

【文献出处】

【关键词】

自由职业;规制;竞争;律师;

【英文关键词】

Liberal Professions; Regulation; Competition; Lawyers;

【摘要】

在欧洲,专业服务规制多年来就是重要的政治议程。本文阐述了欧洲委员会(竞争总理事会)和各个国家的竞争当局为在整个欧盟中推进解除职业规制而采用的工作方法和策略,讨论的核心是规制的公共利益论和私人利益论。本文证明:一方面,欧洲委员会看来是受到了特定成员国中的发展的影响(自下而上效应);另一方面,至少在某些成员国中,近年来有自上而下效应。本文运用欧洲经验,研究中国近来的发展,尤其是律师规制。作者认为,非对称信息论在中国比在欧洲更为重要,而且,由于责任规则还不是良好规制的较好替代(或补充),在中国,规制也有更强的理由。但是,经济理论和欧洲实践说明,一般而言,规制有过度的危险。

【英文摘要】

The regulation of professional services has been high on the political agenda for years now in Europe.This paper points out the method of working and the strategies used by the European Commission(DG Competition)and various national competition authorities in order to promote deregulation of the professions throughout the European Union.Central in this discussion are the so-called public interest and private interest approaches to regulation.It will be shown that on the one hand the European Commission seem...

【DOI】

CNKI:SUN:CYJP.0.2008-03-003